Nu smäller det igen

Nu är det snart dags igen. På sina håll har det redan börjat.
Ungefär 35 tusen hundar medicineras med psykofarmaka varje år vid den här tiden. Bara för att människor prompt ska smälla smällare och skjuta raketer. Det finns många åsikter kring detta – men oavsett åsikt kvarstår det faktum att många djur blir extremt rädda, en del hamnar till och med i chock, vilket ofta kräver lång behandling.
För en del hundar är detta den allra första nyårskvällen i sitt hem och det kan vara svårt att veta hur den kommer att reagera och hur man hjälper sin hund på bästa sätt.

Några tips inför nyårsfirandet: 

 • Ha för allt i världen alltid hunden kopplad. Släpp den inte lös även om den är van att springa fritt och i normala fall kommer på inkallning. Håll hårt i kopplet – Även en annars lugn hund kan få total panik om det smäller i närheten! 
 • Ta aldrig med hunden till en plats där man fyrar av smällare och fyrverkerier. Även om hunden inte tidigare varit rädd för smällare är det stor risk att den blir skrämd och kan få men för livet.  
 • Informera dina grannar. SKK har tagit fram en affisch man kan skriva ut:
  https://www.skk.se/globalassets/dokument/att-aga-hund/kampanjer/anti-smallare-affisch.pdf 
 • Om du har möjlighet – Res bort. Ta med din hund till ett lugnare område, helst på landet.  
 • Lämna inte hunden själv.  
 • Ta en biltur under de värsta timmarna på nyårskvällen/natten. 
 • Rasta hunden ordentligt på dagtid och håll er inomhus mot kvällen och natten. 
 • Dra redan nu för persienner och gardiner och ha TV/radio/musik på hög volym – För att inte göra en  grej av det när det väl börjar smälla.  
 • Skippa alkoholen på nyårsafton. 
 • Köp adaptil – Det finns i välsorterade djurbutiker, hos veterinär och även på en del apotek. Det finns även andra preparat att köpa receptfritt, tex Zylkene, och Calmex.
  Vet du att din hund blir rädd och att ovan inte hjälper kan du kontakta veterinär och få annan medicin utskrivet. Vänta inte, gör detta redan nu. En del preparat kan behöva ges under en tid för att få full effekt och har man inte nyss varit hos veterinären för kontroll kan de behöva göra en ny koll innan de skriver ut receptbelagda preparat!
 • Vid tolvslaget: Höj TV/radio/musik så att det dämpar ljudet utifrån. Var med hunden, det är viktigt att den får känna närhet, men ömka inte. En del hundar som blir måttligt skrämda kan uppskatta sök-lekar eller att tugga på riktigt smaskiga ben.  
 • Köp en tub som hunden kan slicka på. Det finns med olika köttsmaker på en del djurbutiker men man kan även köpa mjukost i vanlig matbutik. Ja, hundar är laktosintoleranta men detta är sån liten mängd så är inte hunden väldigt känslig så gör det ingen skada. Slickandet frigör lugnande hormoner i hunden.  
 • Kryper hunden in under sängen – Kryp efter och ligg bredvid och stryk med långa, lugna drag över kroppen. Lugnt och sansat, bli inte rädd själv även om det är jobbigt. Lämna inte hunden själv i denna ”livsfarliga” situation den tror sig befinna sig i.  

Och om din hund blir rädd, vänta inte, börja träna hunden redan i januari inför nästa nyår. Behöver du hjälp med hur – boka en tid hos en hundpsykolog. Dagis hjälper gärna till att hitta en hundpsykolog som passar just er. Bor ni på annan ort rekommenderas att ni kontrollerar på www.sverigeshundforetagare.se för att hitta en hundpsykolog i er närhet.  

Vi önskar er en trevlig nyårsafton utan rädsla!


www.hundsupport.nu

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *